Wednesday, 4 September 2013

Hana Belajar Membaca

Bismillah.
Sebelum ini, saya ada memperkenalkan flash cards untuk Hana, yang paling banyak adalah flash cards huruf Hijaiyah (huruf Jawi) dan gambar- gambar. Sejak Hana 4 bulan lagi. Kerana saya mahu Hana kenal huruf daripada Bahasa AlQuran terlebih dahulu, insyaAllah otaknya akan teransang dengan baik, dan mudah untuk menerima pelajaran yang lain.

Sekarang, saya bercadang untuk memperkenalkan huruf A,B,C (alphabets) insyaAllah..

Ya Allah, sebenarnya saya sangat banyak masa terbuang kerana tidak tahu teknik yang betul untuk memulakan sesi belajar bersama bayi.

Ini adalah panduan yang saya dapat daripada blog seorang ibu yang begitu komited dengan home-schooling.

Prinsip PERTAMA yang WAJIB anda semua patuhi sebagai ibu bapa ketika melakukan tugasan ini : LAPANGKAN HATI, SET MINDA YANG ANDA SEDANG BERMAIN DAN DI LARANG MENGUJI ANAK! Ini adalah satu permainan dan BUKAN PERTANDINGAN, jadi apabila bermain, tiada  peraturan khusus, dan permainan adalah suatu perkara yang MENYERONOKKANSO MAKE IT FUN! Jika anak buat salah 100 kali sekalipun, tidak mengapa! Keep on encouraging them to take the right letter and combine it together. Jika anda perlu ulang beratus kali untuk satu-satu perkataan itu, do it! Jika anda perlu bantu anak untuk ejakan perkataan tersebut, ejakan pada mereka walaupun anda terpaksa mengulangnya lagi & lagi!. Setiap kali anda rasa penat atau frust sebab anak masih tak dapat mengeja dengan betul, SILA KEMBALI KE PRINSIP PERTAMA! And yes...ketika anda rasa FRUST, ketika itulah sebenarnya anda SEDANG MENGUJI ANAK anda!

Jadi, mulai hari ini, dua perkara penting yang MESTI saya patuhi adalah :

1) Mesti bersabar. Walaupun perlu mengulang sebanyak 100 kali, ibu bapa perlu bersabar.

2) Dilarang menguji anak anda. Jadikan sesi belajar ini sesi bermain. Jika anak kita salah atau tidak menjawab dengan betul, betulkan dia. Jangan marah atau "judge" dia tidak dapat apa yang dipelajari.

InsyaAllah, saya mulakan hari ini! :)

0 comments:

Post a Comment